tel. +48 509 249 716, +48 509 249 719

MENU

Śniadania                       (od 10 do 12)

Delikatnie i na słodko

Grzanki z chałki, masło, domowa konfitura

Toasted challah with butter and homemade preserves

 

Śniadanie zdrojowe

Twaróg ze śmietaną, trybulą i orzechami włoskimi, pieczywo, masło

Cottage cheese with chervil, walnuts, bread, butter

 

Kalorie dla Turysty

Jajecznica z trzech jaj na boczku, pieczywo, masło

Three scrambled eggs with bacon, bread, butter

 

Duży apetyt od rana

Dwa jaja sadzone, kiełbaska, pieczywo, masło

Two fried eggs with sausage, bread, butter

9 zł

 

 

 

11 zł

 

 

 

 

12 zł

 

 

 

12 zł

 

Coś na ząb, a nawet dwa

Rydze z patelni

smażone na gęsinie (lub na maśle) z cebulą i krztyną czosnku. Podawane z chlebem

Saffron milk caps with onion and garlic fried in goose fat (or in butter)

 

Tatar ze śledzia

na gryczanych blinach z majonezem u nas kręconym

Herring tartare with homemade mayo served on buckwheat blini

 

Tatar wołowy

z kiszonymi rydzami i anchoi, a do niego grzanki

i masło czosnkowe

Beef tartare with salted saffron milk caps, anchois served with toasts and garlic butter

 

Podpłomyki z bundzem

i suszonymi pomidorami, pieczone na kamieniu

Flatbread with sheep's cheese and dried tomatoes

 

Złociste placki ziemniaczane same

Potato pancakes

 

Złociste placki ziemniaczane ze śmietaną

Potato pancakes with sour cream

 

 

20 zł

 

 

 

 

 

16 zł

 

 

 

 

30 zł

 

 

 

 

 

15 zł

 

 

 

11 zł

 

 

11 zł

 

Wybrane z menu

Rydze z patelni z cebulą, smażone na gęsim smalcu

 

Tatar wołowy z kiszonymi rydzami

 

Tatar ze śledzia na gryczanych blinach

 

Żur na kiszonych rydzach

 

Makaron z niedźwiedzim czosnkiem

 

Cepeliny barchanowe z bryndzą owczą i miętą, rydzami lub baraniną

 

Pierogi z jagnięciną z borowikami w wiejskiej śmietanie

 

Podpłomyki Tołhaja

 

Przysmak Wasyla - zrazy jagnięco-wołowe w śliwkowym sosie

 

Polędwiczki wieprzowe z jabłkiem, podlewane cydrem i śmietanką

 

Maczanka po krakowsku

 

Gęsie pipki

 

Torty, ciasta i desery

 

Polecamy także:

    oranżadę Wysowiankę

    zimne piwo z Grybowa

    cydr Ignaców

 

Na tablicy przed domem - codziennie dania Szefowej kuchni

 

Zupy

Zupa dnia, która nie jest przypadkiem...

Zawsze wyjątkowa, bo z tego, co dziś najlepsze na straganie  

Soup of the day

 

Barszcz czerwony na zakwasie

Homemade red borsch

 

Barszcz czerwony na zakwasie

z ręcznie lepionymi uszkami z mięsem

Homemade red borsch with ravioli

 

Goldene jojch

Tradycyjny żydowski rosół z wołu, kury, kaczki i gęsi

z domowym makaronem, podawany w niedzielę

Traditional jewish broth with homemade noodles served on Sunday

 

Kwaśnica na świńskim żebrze z ziemniakami

Tradional sour cabbage soup with smoked ribs

 

Flaczki wołowe - takie, jak lubił Dziadek Antek

Tripe - Grandpa Tony's favourites

 

Żur na kiszonych rydzach z wiejską śmietaną i grulami

The Low Beskid traditional soured saffron milk caps soup with sour cream and potato

10 zł

 

 

 

 

4 zł

 

 

12 zł

 

 

 

11 zł

 

 

 

 

 

11 zł

 

 

11 zł

 

 

16 zł

 

Naleśniki i omlety

Pierogi, cepeliny

Na słono

 

Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem

z odrobiną czosnku

Pancakes with spinach, cottage cheese and garlic

 

Omlet z trzech jaj z karmelizowanymi porami,

zielonym groszkiem i owczą bryndzą

Three eggs omelette with caramelized leek, peas and salted sheep's cheese

 

Na słodko

 

Krążki jabłka w puszystym cieście jak na omlet

oprószone cynamonem

Omelette with apple and cinnamon

 

Naleśniki ze słodkim twarogiem

Pancakes with sweeten cottage cheese

 

Naleśniki z domowym kremem z czekolady, orzechów, rodzynek i chałwy

Pancakes with homemade chocolate cream with nuts, raisins and halva

 

 

 

 

12 zł

 

 

 

14 zł

 

 

 

 

 

 

12 zł

 

 

 

12 zł

 

 

12 zł

Na słono ze skwarkami lub masłem

 

Cepeliny barchanowe z bryndzą owczą i miętą

With salty sheep's cheese and mint

 

Cepeliny barchanowe z rydzami

With saffron milk caps

 

Cepeliny barchanowe z baraniną

With lamb meat

 

 

 

 

16 zł

 

 

16 zł

 

 

20 zł

 

 

6,90 $

 

 

4,90 $

 

 

5,90 $

Otwarty codziennie

maj / czerwiec / wrzesień / październik w tygodniu 11.00-21.00

soboty / niedziele 10.00-21.00

lipiec / sierpień codziennie 10.00-21.00

listopad / grudzień / styczeń / luty / marzec / kwiecień codziennie 11.00-19.00

+48 509 24 97 16

+48 509 24 97 19

starydomzdrojowy@gmail.com

Copyright 2016 by Stary Dom Zdrojowy / Katarzyna Miernik-Pietruszewska

Mamy dla Ciebie górę (rydzowych) ciasteczek! Dowiedz się więcej >