tel. +48 509 249 716, +48 509 249 719

DZIEDZICTWO KULINARNE MAŁOPOLSKA

Kulinarne Dziedzictwo Małopolska to podróż po kulinarnym dziedzictwie stołu. Swoisty przewodnik po kulturowej spuściźnie Galicji. Opowiada o zwyczajach, nakazach i zakazach w przygotowaniu i spożywaniu posiłków w tym regionie. Kultura jedzenia i towarzysząca jej polska gościnność są ściśle związane z naszą tożsamością kulturową i niewątpliwie stanowi społeczną wartość. Kulinarne Dziedzictwo Małopolska jest jednym z ogniw Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego (European Culinary Heritage).

Podążając szlakiem Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska można skosztować różnych przysmaków, gdzie indziej nieznanych i niedostępnych. Można ich posmakować nie tylko na targach i kiermaszach regionalnych, ale także w oznaczonych i wyróżnionych znakiem kucharskiej czapki na niebieskim tle, gospodarstwach agroturystycznych, restauracjach, zajazdach.

Aby uzyskać certyfikat Kulinarne Dziedzictwo Małopolska, należy spełnić wiele warunków, określonych regulaminem, obowiązujących wszystkich producentów żywności, wyróżnionych tym znakiem.

 

Restauracja Stary Dom Zdrojowy stała się członkiem Sieci w sierpniu 2016 r.

 

Wszystkie potrawy i desery wpisane na listę są przygotowane z produktów pochodzących z województwa małopolskiego, wg starych rodzinnych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

 

Na liście potraw wyróżnionych tym znakiem znajdują się:

 

 

 

 

 

KLUSKI BARCHANOWE

Z RYDZAMI

 

Kluski z ziemniaków gotowanych

i surowych nadziewane siekanymi smażonymi rydzami.

Nazwa pochodzi od szarych barchanów, czyli gaci.

 

 

 

RYDZE SMAŻONE

 

 

na gęsim smalcu

z cebulą i czosnkiem.

To niewątpliwie klasyk rydzowy, którego każdy powinien spróbować.

 

 

 

 

ŻUR

NA KISZONYCH RYDZACH

 

to prawdziwy rarytas.

Żur jest gotowany na kwasie

z rydzowych kapeluszy

i podbijany wiejską śmietaną.

Doskonały i w upały i w chłodne, zimowe dni.

 

 

 

RYDZE MARYNOWANE

Z DODATKIEM MIODU

 

 

Rydze z beskidzkich lasów

w delikatnej marynacie

z miodem z okolicznych pasiek

 

 

 

RYDZE MARYNOWANE

PO ŁEMKOWSKU

 

 

rydze z beskidzkich lasów

w octowej marynacie

z pomidorami

 

 

 

RYDZE KISZONE

 

na których można ugotować żur, podawać jako zakąskę lub posiekać do sosu tatarskiego

 

 

 

 

 

 

MAKARON Z RYDZAMI

W WIEJSKIEJ ŚMIETANIE

 

 

domowy makaron z rydzowymi kapeluszami i wiejską śmietaną

z dodatkiem świeżej pietruchy

 

 

 

MACZANKA PO KRAKOWSKU

 

 

karkówka wieprzowa w sosie doprawionym cebulą, kminkiem, papryką i czerwonym winem.

Znana od stuleci zarówno fiakrom, jak i studentom.

Podawana z bułką i ogórem.

 

 

 

 

GĘSIE PIPKI

 

 

gęsie żółądki duszone

w czerwonym winie z cebulą

i rodzynkami.

 

 

 

SMALEC Z RYDZAMI

 

 

wieprzowy smalec z rydzami smażonymi na gęsim tłuszczu

z cebulą i czosnkiem

 

 

 

ŻYTNI CHLEB NA ZAKWASIE

 

 

100% żytni chleb na zakwasie

z dodatkiem rodzynek

 

 

 

KRAKERSY RAZOWE

 

 

lekko słone krakersy z pszennej mąki razowej z dodatkiem sezamu

 

 

 

KRAKOWSKA PASCHA

 

 

wyśmienity sernik z wiejskiego twarogu z prawdziwym masłem, rodzynkami macerowanymi

w rumie, orzechami włoskimi

i domową skórką pomarańczową

Otwarty codziennie

maj / czerwiec / wrzesień / październik w tygodniu 11.00-21.00

soboty / niedziele 10.00-21.00

lipiec / sierpień codziennie 10.00-21.00

listopad / grudzień / styczeń / luty / marzec / kwiecień codziennie 11.00-19.00

+48 509 24 97 16

+48 509 24 97 19

starydomzdrojowy@gmail.com

Copyright 2016 by Stary Dom Zdrojowy / Katarzyna Miernik-Pietruszewska

Mamy dla Ciebie górę (rydzowych) ciasteczek! Dowiedz się więcej >